Pełna kompatybilność dla rozdzielczości 1280 x 1024 i przeglądarki Firefox i Opery.
Wszystkie utwory dostępne na mojej stronie są wyłącznie w moim wykonaniu.
Ostatnie aktualizacje: 04.08.2010 godz 23:49 Nuty (Cimarosa, Domenico)
Dodane dnia 19-05-2010 19:15
Bardzo chciałbym nauczyć się utworu "Milonga del Angel" A. Piazzolli. Na początku utworu są wykonywane flażolety sztuczne. Nie wiem jak je wykonać, tzn. odpowiednie dźwięki nie odzywają się.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Dodane dnia 20-05-2010 00:27
Zastanawiam sie właśnie,jak za pomocą kilkudziesięciu liter opowiedzieć coś,co zajęło mi pół roku.
Przyciśnij struny palcami lewej ręki i równocześnie palcem wskazującym prawej ręki dotknij struny w połowie odległości między podstawkiem a miejscem w którym naciskasz palcem lewej ręki.Dźwięk wydobędziesz za pomocą kciuka prawej ręki,który lekko uderza strune poniżej dotykającego ją palca wskazującego.Jak przyciśniesz drugą strune na drugim progu,to wydobędziesz w ten sam sposób flażolet w jej połowie,znaczy na progu czternastym.
Czasami krótki kontakt z nauczycielem zaoszczędzi wiele czasu.
Zastanów sie nad tym o co prosisz,bo przy odrobinie pecha możesz to otrzymać
Dodane dnia 20-05-2010 18:31
Podejrzewałem, że trudno jest tak słowami wyjaśnić jak wydobywać flażolety. Jednak postanowiłem napisać. Wiesz, ja jestem samoukiem, wszystkiego dowiaduję się sam. Nikt w moim otoczeniu nie zajmuje się muzyką klasyczną na gitarze.
U mnie zawsze było tak, że jak utwór miał flażolety sztuczne to go nie grałem.
Raczej będę musiał sobie znaleźć kogoś żeby w na żywo pokazał. Masz rację, nauczyciel może być w takich przypadkach niezbędny. Ale trzeba będzie bulić...
Dodane dnia 20-05-2010 18:35
I w sumie nie do końca dobrze sformułowałem pytanie. Chodziło mi bardziej o to, jakie struny na jakim progu dotykamy lewą ręką w tym konkretnym utworze.
I dziękuję Ci za odpowiedź!
Dodane dnia 20-05-2010 20:23
Może nie zastąpi to nauczyciela na żywo,jednak może być pomocne...Znajdź ten utwór na YouTube.Czasem można co nieco podpatrzyć .I w wykonaniu,,największych,, .
Zastanów sie nad tym o co prosisz,bo przy odrobinie pecha możesz to otrzymać
Dodane dnia 20-05-2010 21:35
Od czasu do czasu próbuję coś znaleźć. Póki co nie znalazłem jeszcze dobrego ujęcia na którym byłoby ładnie widać. Czasem ręka zakrywa gryf tak, że nie wiadomo dokładnie gdzie gitarzysta przykłada palec. Ale może znajdę. Kto szuka ten znajdzie podobno.
A tak w ogóle to fajnie się dyskutuje. Coś się przynajmniej dzieje. Chociaż jak widzę ludzie zaglądają tu na stronkę. A więc zacnie. ( Przepraszam za mały offtopic).
Dodane dnia 30-06-2010 13:46
Eee, sorki, TomaszC, ale mam nuty z tym utworem, świetny jest i nie zauważyłem, żeby tam na początku były flażolety sztuczne. No, chyba, ze mamy inne nuty. I też próbuję opanować ten utwór, juz od dłuższego czasu, nie jest łatwy
I radzę Ci, jako wioślarz wioslarzowi - weź nauczyciela. Bulić trzeba, owszem, ale bez niego wiekszego postępu nie zrobisz, nie zauważysz błędów, jakie możesz robić często nieświadomie. Metronom i słuchacze nie wychwycą wszystich błędów
Może zabrzmiało trochę mentorsko, mimo, że jestem tu nowy, ale wierz mi, mówię to na swoim przykładzie.
Dodane dnia 06-07-2010 20:43
siema wszystkim. Faktycznie flażolety sztuczne są w tym utworze na początku. Wykonanie ich jest dość proste, ale zanim zaczniesz grać te sztuczne, zrób sobie proste ćwiczenie na flażoletach naturalnych: aby wykonać flażolet tylko prawą ręką (co jest niezbędne przy tym utworze) należy bardzo delikatnie,(nie dociskając progu) oprzeć palec wskazujący np. na XIX progu na strunie pierwszej(tak jak by sie chciało muskać strunę opuszką). Palec ten musi byc wyprostowany i sztywny, ponieważ teraz musimy jednocześnie opierając się na tej strunie, zagrać palcem serdecznym. Powinieneś usłyszeć flażolet. Jednak będzie on brzmiał płasko i niewyraźnie. Aby zabrzmiał donośnie, musisz jednocześnie gdy grasz już palcem serdecznym, poderwać szybko do góry palec wskazujący, "uwalniając" w ten sposób strunę, która będzie mogła drgać z większą częstotliwością
W Milonga de angel na początku mamy sztuczny flażolet - dociskając strunę e1 na V progu, jednocześnie generujemy flażolet na progu XVII (wyżej opisanym sposobem). Widzę, że trzeba również na tej samej wartości co flażolet zagrać strunę basową a - dla początkujących ta sztuka będzie dość trudna, grać sztuczny flażolet i jednocześnie szarpnąć strunę kciukiem - trzeba ćwiczyć
potem jest flażolet na strunie h, dociskając próg VIII, gramy flażolet na progu XX (nieistniejącym fizycznie). następnie trzeci flażolet jest na pustej strunie e1, próg XII. potem się powtarzają